Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzdělávací modul pro záchranáře

10. 1. 2011

Vzdělávací modul pro záchranáře:

 

Termíny jednotlivých částí

  • 1. část ve dnech: 4.2.2011 - 6.2.2011 (PÁ - NE) nástup: PÁ 17:00
  • 2. část ve dnech: 4.3.2011 - 6.3.2011 (PÁ - NE)
  • 3. část ve dnech: 1.4.2011 - 3.4.2011 (PÁ - NE)
  • 4. část ve dnech: 13.5.2011 - 15.5.2011 (PÁ - NE) ukončení NE: 14:00

Místo výcviku Přibyslav

V rámci jednoho běhu jsou školeny všechny moduly, každý v jedné 15ti hodinové části.

 

Po absolvování tohoto kurzu budete připraveni na složení zkoušky Zdravotník zotavovacích akcí.

Přihlásit se mohou lektoři, velitelé, zástupce velitelů, velitelé družstev, zdravotníci JSDHO a pracovníci obcí na úseku ochrany obyvatelstva.

 

Moduly

 

Modul První pomoc při dopravních nehodách

 

 

Znalosti potřebné pro každého - pro hasiče však nezbytností ! Zásahy u dopravních nehod patří ke stále častějším událostem. Nevyhnou se malým obcím ani velkým městům. Co řeknete pozůstalým, když pomoc neposkytnete z neznalosti ?

Co je tématem kurzu ?

Vzdělávací modul se vedle minima teorie, pokrývající mimojiné pořadí úkolů u dopravní nehody, zajištění bezpečnosti vlastních záchranářů či vyprošťování raněných, zabývá výkony zachraňujícími život (nácvik jednotlivých postupů při krvácení, šoku apod.).

Modul poskytne informace o typických zraněních ze silničního provozu automobilistů, motocyklistů, cyklistů a chodců a věnuje se nácviku první pomoci v těchto situacích. Zásadní je nácvik 1. pomoci poranění hlavy a mozku, pneumotoraxu, zlomeninách, amputacích a poranění páteře.

 

Modul Kritické stavy neúrazového původu

 

 

Když před Vámi někdo zkolabuje, je potřeba jednat.

 

Upadne-li někdo do bezvědomí a nedýchá-li, je rozdíl mezi poskytnutím první pomoci a jejím neposkytnutím pravděpodobně otázka života a smrti.

Co je tématem kurzu ?

Aby k takovým událostem nedocházelo, připravili jsme modul, jehož více než 2/3 jsou věnovány postupům, diagnostice a první pomoci u postižených v bezvědomí a se zástavou krevního oběhu. Každý záchranář, profesionální i dobrovolný, musí poskytnutí první pomoci postiženým v bezvědomí bezpodmínečně ovládat.

Taktéž musí ovládat alespoň základní resuscitační dovednosti a měl by mít povědomí o poskytnutí první pomoci u vybraných stavů, které spadají do oblasti vnitřního lékařství a neurologie.

Nosným tématem pak je poskytování resuscitace a defibrilace za použití AED.

 

 

MODUL NEHODY A KATASTROFY

Další modul, který reaguje na nové situace, které nás v posledních létech provází.

Co je tématem kurzu ?

Modul a kurz vychází z analýzy rizik. Mimořádný důraz je věnován povodním, záchranným pracím na vodě a rizikům, jež jsou s nimi spojeny. Zahrnuta je i problematika velkoplošných dlouhotrvajících požárů, jaderných havárií a úniku toxických látek. Zvláštní kapitola je věnována riziku terorismu, zkušenostem ze zásahů a prevenci potenciálních rizik. Objasnění funkčních vazeb a kompetencí v rámci Integrovaného záchranného systému. Poskytování individuální první pomoci je nadřazena taktika a logistika zásahu. Způsoby třídění a odsunu. Individuální první pomoc je zaměřena zejména na tonutí, crush a blast syndrom. Praktický nácvik preferuje způsoby manuálního transportu, polohování raněných, práci s dokumentací při třídění.

 

 

MODUL Intoxikace - drogy - podchlazení

 

 

Problematika bezdomovců a drog - něco co tu před 20 léty nebylo, něco co tu dnes, ať chceme či nikoli, je. Něco s čím se musí každý hasič vypořádat. Něco na co musí být připraven reagovat.

Co je tématem kurzu ?

Modul a kurz zahrnuje problematiku první pomoci intoxikovaným osobám se zvláštním důrazem na alkoholiky a toxikomany. Řeší i otázky jak zvládnout jejich agresivitu a asociální jednání. Nastiňuje rizika při zásahu záchranářských složek. Věnuje se bezvědomí a poruchám vědomí. Dotýká se otrav léky a postupy první pomoci. U práce s bezdomovci řeší rizika infekce a podchlazení. Postupy zahřívání, Hiblerovy zábaly. Okrajově se věnuje i lavinovým nehodám.

Podstatným prvkem je taktika zásahu, resuscitace a transport. Praktický nácvik je zaměřen na diagnostiku a ošetřování bezvědomých osob, nácvik stabilizovaných poloh, zahřívání podchlazených osob.

 

A co Vám to kurz přinese ?

Jistotu, klid a schopnost naučit to druhé !

To vše pod lektorským dohledem profesionálních záchranářů z RZS.

Součástí kurzu bude nácvik na polygonech.