Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stejnokroje a označení hasičů

28. 3. 2007

Stejnokroje a označení hasičů

Obrazek

1. 1.

Pravidla pro nošení stejnokroje

a)

Stejnokroj se nosí při výkonu služby, při výcviku a soutěžích, při slavnostních příležitostech, při pietních aktech členů SH ČMS nebo jiných významných osob, a to na pokyn orgánů SH ČMS. Stejnokroj musí být úplný, v řádném stavu a čistý. Nesmí být používán k soukromým účelům a všude tam, kde by utrpěla jeho vážnost.

b)

Stejnokroj s doplňky (funkční označení, vyznamenání, odznaky a zlatavá šňůra na čepici) tvoří celek, který odpovídá předepsaným požadavkům zejména pokud jde o účelnost a vkus. Není dovoleno nosit jednotlivé stejnokrojové součásti doplněné občanským oděvem a naopak, nebo upravovat jednotlivé stejnokrojové součásti, měnit jejich předepsaný vzhled nebo je nosit způsobem, který snižuje vážnost stejnokroje.

Kombinovat různé stejnokrojové součásti (čepice, sako, kalhoty, sukně) různých druhů vycházkových stejnokrojů není povoleno.

c)

Při vystupování ve tvarech nebo při hromadných akcích musí být zachována zásada jednotné úpravy stejnokroje. Druh a úpravu stejnokroje určí pořádající orgán.

 

 

2.

Pro nošení pracovního stejnokroje platí:

a)

K vykonávání výcviku a prací v nepříznivých povětrnostních podmínkách  je dovoleno používat boty holeňové a pryžové.

b)

Sportovní obuv smí jako součást pracovního stejnokroje používat muži pouze při hasičských soutěžích pokud jsou zařazeni do funkcí rozhodčích a pracovníků soutěží.

c)

Při nepříznivém počasí, chladu a při vykonávání výcviku a prací v noci může být pracovní stejnokroj doplněn ochranným pláštěm.

d)

Za mrazu se používá zimní čepice.

 

3.

Pro nošení vycházkového stejnokroje platí:

a)

Při slavnostních příležitostech se nosí k vycházkovému stejnokroji bílá košile, modrá nebo tmavomodrá vázanka (podle druhu stejnokroje) a rukavice.

b)

Při pietním aktu se nosí k vycházkovému stejnokroji bílá košile, černá vázanka a na levém nadloktí blůzy nebo pláště smuteční páska z jemné tkaniny o šířce 4 – 8 cm. Při rodinném smutku se může nosit smuteční páska o šířce 3 cm na levé klopě blůzy nebo pláště rovnoběžně s horním okrajem klopy.

c)

Na zvláštní pokyn orgánů SH ČMS se při některých akcích nosí k vycházkovému stejnokroji přilba, pás a holeňová obuv.

Členové zařazení do čestných stráží používají k vycházkovému stejnokroji bílou přilbu, bílý pás a bílé rukavice.

d)

V letním období se může jako součást vycházkového stejnokroje nosit košile nebo bundokošile  opatřená tmavomodrými nárameníky s dlouhým nebo krátkým rukávem. (mimo přehlídek, slavnostních a pietních aktů apod.)  Bundokošile  se nosí přes kalhoty (přes sukni) a nesmí se nosit s vyhrnutými rukávy. Na košili a bundokošili je možno nosit příslušné domovenky a rukávové nášivky obdobně jako na saku vycházkového stejnokroje.

e)

V zimním období se může použít jako součást vycházkového stejnokroje zimní čepice a kožich.

  Kombinovat pracovní stejnokroj PS I s vycházkovým stejnokrojem modré barvy nebo stejnokrojem SH ČMS není dovoleno.

 

Pro nošení stejnokroje mladými hasiči platí přiměřeně odstavce 4 a 5.

 

 

4.

Úlevy při nošení stejnokroje:

 

Příslušní funkcionáři SH ČMS mohou povolit úlevy v nošení stejnokroje. Rozsah úlev  se  stanoví pro každou akci zvlášť. Při nošení stejnokroje se povolují tyto úlevy:

a)

košili bez vázanky lze nosit jako rozhalenku (s rozepnutým límcem přeloženým přes límec blůzy nebo lem svetru)

b)

při práci a výcviku lze výjimečně chodit bez blůzy stejnokroje jen v košili, bez čepice a doplňků

c)

nosit košili s krátkým rukávem opatřenou nárameníky bez vázanky s rozepnutým knoflíkem u krku

 

Úlevy uvedené pod bodem 2 a 3  nelze povolit při vystupování v sevřeném tvaru