Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyhodnocení činnosti zásahové jednotky v roce 2010

11. 12. 2010

Vyhodnocení činnosti zásahové jednotky SDH Nový Rychnov v roce 2010.

                Jednotka SDH Nový Rychnov zasahovala v letošním roce u 29 mimořádných událostí. Likvidovali jsme 4 požáry. První byl v březnu v Chaloupkách, kde došlo k požáru sazí v komíně rodinného domu se škodou 1 tisíc Kč, další byl požár chaty v Dušejově, kde jsme zasahovali spolu s jednotkami z Jihlavy, Hojkova a Opatova, škoda zde byla vyčíslena na 200 tisíc Kč, příčinou bylo úmyslné zapálení. Již skoro tradiční výjezd o pouti byl k pořáru rodinného domu v Ježené, zde jsme zasahovali spolu s jednotkami z Jihlavy, Hojkova, Opatova a Ježené, škoda zde byla vyčíslena také na 200 tisíc Kč, uchráněny byly 3 miliony Kč, příčinou byla technická závada. Čtvrtým požárem byl požár pneumatik u Milíčova, který jsme zlikvidovali spolu s hasiči z Jihlavy, tento požár se obešel beze škody.

Dohasili jsme také ohniště po pálení klestí v lese na Křemešníku spolu s hasiči z Pelhřimova, událost byla klasifikována jako technologická pomoc.

Nevyhnuly se nám ani dopravní nehody. 6 nehod, které jsme řešili se obešlo bez zranění osob, naše jednotka u nich prováděla vyprošťování vozidel pomocí vyprošťovacího automobilu nebo jeřábu. Zmíním se o nehodě z dubna kdy se pod naloženým nákladním automobilem Tatra s vlekem utrhla u Počátek krajnice a souprava se převrátila na bok. Vyproštění bylo úspěšně provedeno jeřábem, zde jsme spolupracovali s jednotkou z Počátek.

Co se týče technických pomocí měli jsme velice pestrou škálu zásahů. Čtyřikrát jsme vyprošťovali vozidla jak ze sněhu tak i bahna, například v listopadu jsme v Pístově vyprošťovali tank T55, v zimě jsme dvakrát vyprošťovali sypače SÚS, za což pak SÚS zdarma odfrézovala pařezy u kostela po skácených lípách. Dvakrát jsme shazovali sníh z budovy školky a sportovní haly. Třikrát jsme likvidovali spadlé stromy přes vozovku. Čtyřikrát jsme tlakovali kanalizaci, jedenkrát čerpali vodu, jedenkrát myli vozovku, jednkrát zajišťovali střešní konstrukci a jedenkrát likvidovali obtížný hmyz. Jedenkrát jsme se účastnili vyhledávání pohřešované osoby. Celkem tedy 18 technických pomocí.

29. června se uskutečnilo taktické cvičení na požár čistírny osiv Ryhos v Novém Rychnově, jednotky procvičily zásah v rizikovém provozu náročném na orientaci. Průzkumná skupina provedla vyhledání zraněné osoby a její evakuaci. Dále procvičily hašení a dálkovou dopravu vody. Účastnily se jej sbory Nový Rychnov, Řeženčice a Sázava, Čejkov se na místo nedostavil. Dojezdový čas jednotek byl velice dobrý, Nový Rychnov za 8 minut, Řeženčice za 10 minut a Sázava za 11 minut od vyhlášení poplachu.

Členové jednotky, jejichž počet je 22, se pravidelně účastní školení, které probíhá od počátku roku každé druhé pondělí v hasičské zbrojnici, dle plánu schváleného na loňské výroční valné hromadě sboru. Školení sestává jak z teoretické, tak i z praktické části.

Další školení absolvují členové na centrální stanici Pelhřimov, které je určeno pro velitele a strojníky. V letošním roce prošli úspěšně týdenním kurzem velitelů družstev v Přibyslavi Josef Kadlec a Josef Svoboda. Pro práci s dýchací technikou je vycvičeno 14 členů, kteří absolvovali výcvik v Pacově a Pelhřimově. Další školení pro obsluhu AD28 absolvovali jeřábníci a vazači. Každoročně se 8 hasičů účastní školení pilařů na stanici v Pelhřimově.

V letošním roce bylo odpracováno členy SDH bez mála 800 brigádnických hodin, z nichž 576 bylo na likvidaci ocelokolny v Sázavě a zbytek byl na opravě hasičské zbrojnice, kterou jsme úspěšně zkolaudovali. Zbrojnici bylo přiděleno číslo popisné 270. Další spousta hodin byla odpracována na údržbě techniky a budovy zbrojnice.

Jednotka i v letošním roce byla vybavována novou technikou a ochrannými pomůckami. Zásahová jednotka byla dovybavena dvěma páry zásahové obuvi, stejným počtem zásahových rukavic, dvěma přilbami MSA Gallet a dvěma zásahovými obleky Fenix. Na nákupu se podílel polovinou částky Městys Nový Rychnov a polovinou HZS kraje Vysočina. Převodem od HZS kraje Vysočina jsme získali polní kuchyni, kterou jsme hned využili při letošních oslavách výročí sboru a Pragu V3S PAD, kterou bychom chtěli použít pro opravu CAS16 PV3S, na kterou nám před časem při sněhové kalamitě spadl krov.

Chtěl bych poděkovat všem členům výjezdové jednotky za jejich aktivní činnost při řešení mimořádných událostí, zodpovědný přístup ke školení a výcviku a za všechny odpracované brigádnické hodiny.

 

                                                                                                          ……………………………

                                                                                                              Ing. Milan Vopálenský

                                                                                                            velitel výjezdové jednotky

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář